DEODORIZING YOUR HOME… NATURALLY by Vickie Kline

If you dislike using purchased products to deodorize, try some of these neat tricks. These are natural ways to keep your home and surroundings smelling fresh all year-long:

1. Deodorize Clothing: You’ve taken clothes out of seasonal storage and they have a musty smell. Solution: Spritz garments with a small amount of vodka – be sure to spot-test first. Straight vodka kills bacteria, but doesn’t leave a scent. Hang clothes to dry in a well-ventilated area. Then, just to be safe, take a swig!

2. Deodorize Kitchen Sink: If you notice a foul odor in the kitchen, it may be your garbage disposal. The disposal will process food, but very often hang on to the odors. Solution: Use baking soda and vinegar. Pour about a cup of baking soda into the disposal, and then pour a good amount of vinegar on top. This will create a foam that will get in all pieces/parts of the disposal and deodorize. Then, give the disposal something significant to devour, such as, orange or lemon peels. Mmmmm, smells great!

3. Deodorize Freezer: Does your ice have an unidentified, interesting flavor that you’d rather not have in your tea? Or something that’s making your frozen meals taste generally funky? Solution: Wipe the freezer down with a cotton pad dampened with pure vanilla extract. Odor gone and ice tastes clean!

4. Deodorize Car: Is your car carrying odors from the last fast-food joint you visited or remnants of a trip to the vet or recycling center? Solution: Drop a potpourri wax tart into a cup holder. Remove prior to outdoor  temperatures rising or you’ll have a second mess to deal with!

5. Deodorize Food Storage Containers: We love our leftovers, but sometimes the smell of our favorite spice or herb is too much for our plastic storage containers. Solution: Soak containers in warm water and baking soda overnight. Ready for the next night of leftovers!

6. Deodorize Carpet: Carpets tend to hold unpleasant odors, particularly in high traffic areas and spots where pets like to sleep. Solution: Mix one 16-ounce box of baking soda, 20 drops of lavender essential oil, and 10 drops of lemon oil. Sprinkle mixture on carpet, allow to sit for 10 to 20 minutes, then vacuum. Not only clean, but fresh-smelling!

7. Deodorize Pet Bedding: Your pet’s bed is another place that tends to hold odors more than you may like. Solution: Toss bedding in the dryer on medium heat for about 30 minutes with a home-dry-cleaning bag and cloth from Dryel. Your pet will be impressed!

8. Deodorize Basement: Musty smells in your basement causing problems? Solution: Cut an onion in half, place on a plate, and leave in the basement overnight. Once the onion smell evaporates, you’ll have fresh air again. The onion absorbs odors and leaves only the good stuff!

Using these natural deodorizing remedies will help keep you and your family healthy year-round. These ideas came from REAL SIMPLE magazine, where you can find a lot of natural solutions for health and home.

Strive to be healthy!

 

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. Monica
    May 29, 2012 @ 22:21:18

    I’ve started leaving an open bowl (small) of baking soda in the fridge. Works nicely, until I spill it. Also leave one in the baby room closet and helps with the cloth diaper pail stink a bit. Arm and Hammer also makes little disks you can put in places like bottom of trash can, etc. I’ve used them before as well, very handy. Find them at Target.
    http://www.amazon.com/Munchkin-Hammer-Nursery-Fresheners-Pack/dp/B0035ER58I/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1338348051&sr=8-4

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: